Joël: “Ondanks terreinrijden blijft het vet goed zitten”

Joël is taxateur en aankoopadviseur van oldtimers. Eerder was bij corrosie-expert bij autofabrikant Ford. Hij is fan van Mike Sander Vet. Joël gebruikt het onder andere op zijn Landrover Discovery uit 2004.

“Toen ik de Discovery kocht, reed hij al tien jaar zonder goede roestbescherming rond”, vertelt Joël. “In 2015 heb ik alle holle ruimtes en de bodem van de carrosserie onderhanden genomen en in het Mike Sander Vet gezet.”

De onderkant van de Discovery. Joël paste Mike Sander Vet toe op de carrosseriebodem, niet op de chassisbalken omdat die van veel dikker staal zijn dan de bodem. De balken vertonen lichte oppervlakteroest.

Terrein in

“Met de Discovery ga ik ook weleens het terrein in. Dan komt er natuurlijk ook bagger op, dat spuit ik er dan weer af.

Maar ondanks dat is de carrosseriebodem nog steeds vettig. In de wielkuipen is afspuiten sowieso geen probleem, want daar zitten kunststof kappen boven de wielen. Die kun je dus gewoon schoonspuiten. Achter die kappen heb ik het vet trouwens ook aangebracht.”

↑ De geelbruine laag is Mike Sander Vet, na 37.000 km.

Op foto’s die Joël na twee jaar maakte is te zien dat de bodem van de Discovery nog steeds goed in het vet zit. De met het gele vet behandelde delen zijn hier en daar zwart verkleurd door de aanhechting van straatstof. Dat is alles. Grover straatvuil valt er gewoon weer af. ­­­In de holle ruimten en op verticale delen is nog de originele kleur van het vet te zien.

De meeste mensen gebruiken Mike Sander Corrosiebeschermingsvet tegen roest alleen in holle ruimten, wielkasten en op naden van het chassis. Jij gebruikt het ook op de bodem van je Discovery?

“Klopt, ik doe dit vooral omdat ik het onhandig vind twee soorten beschermingsproducten op mijn auto te hebben. Dus het is vooral praktisch.”

Op de foto hierboven wrijft Joël wat vet van de carrosseriebodem weg met zijn vingertop. Het is na twee jaar nog steeds zacht en sluit daardoor het staal optimaal af tegen zuurstof en water. Dit demonstreert de unieke eigenschap van Mike Sander Corrosiebeschermingsvet tegen roest.

Kruipend effect

Joël: “Mijn ervaring is dat Mike Sander Vet het beste werkt. Ook op de bodem. Als je bodem eens door een steentje geraakt wordt, kruipt het materiaal vanzelf weer naar elkaar toe en vormt weer een dichte laag. Andere middelen doen dat niet. Dat de bodem nu een beetje vettig is, vind ik niet erg”.

Moet je de laag Mike Sander Vet vaak bijwerken, bijvoorbeeld vanwege terreinrijden?

“Dat is vooral noodzakelijk als je vaak de bodem afspuit met een hoge drukspuit. Dan moet je wel regelmatig controleren hoe de laag eraan toe is.”

↑Mike Sander Vet, na 37.000 km. onder de Discovery van Joël

Zou je de toepassing van Mike Sander Vet op terreinauto’s aanbevelen aan anderen?

“Ja. Zeker als je het niet erg vindt als de onderkant van je auto wat vettig blijft. Kijk, als je in een blinkende, verhoogde Jeep rondrijdt, moet je dit misschien niet doen. Maar dat zijn ook meestal geen terreinrijders!”

Bron: eigen interview

Vertel dit verder!